Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is een manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
- Hoofdpijn
- Nekpijn, in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
- Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
- Duizeligheid bij het bewegen van de nek
- Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
- Heupklachten
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
De eerste afspraak bij de manueel therapeut bestaat uit twee onderdelen: een vraaggesprek, waarin naar de klachten en het ontstaan ervan wordt gevraagd, gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Als de oorzaak van uw klachten is vastgesteld, dan kunnen met behulp van specifieke technieken gewrichten beter functioneren en de houding en beweeglijkheid verbeteren.
Bij Fysiotherapie Oudegracht werkt de manueel therapeut volgens de methodes van SOMT en de v/d Bijl/Eggshell methode.
Manuele therapie volgens SOMT
Voor SOMT is manuele therapie een onderzoeks- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen.
In een eerste gesprek zal de manueel therapeut onder andere vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld.
Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut.
Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren. Ook tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
Manuele therapie vd Bijl/ Eggshell methode
Manuele therapie ES is gericht op het individu en de methode vormt zich vanuit een biologische en holistische visie. De behandelwijze houdt rekening met verschillen in bouw, houding, beweging (asymmetrie) en richt zich direct op de gewrichten van het lichaam. Bij klachten hiervan reageert een gewricht niet meer adequaat op een gevraagde functie, waardoor het bewegingspatroon verstoord raakt. Door gebruik van manuele handgrepen proberen we opnieuw een optimale bewegingsfunctie (de relatie tussen vorm en functie van een gewricht) te realiseren en te handhaven.
De manuele therapie onderscheidt zich van andere vormen vanwege een behandeling van het hele lijf of een totale keten. Tijdens de behandeling komen geen acute bewegingen voor en er wordt niet gekraakt. De bewegingen zijn driedimensionaal en worden in een rustig tempo uitgevoerd. Welke bewegingen er worden gemaakt hangt af van de bewegingsvoorkeur van de patiënt. Na de intake en het fysiotherapeutische onderzoek worden een aantal metingen verricht waarmee de voorkeur van bewegen van de betreffende patiënt in kaart wordt gebracht. Dit zijn bewegingen zoals; armen kruizen, de bidgreep etc. Dit gebeurt altijd op dezelfde manier en is terug te leiden tot op gewrichtsniveau. Zo zal de manueeltechnische behandeling gericht zijn op bewegingen die het lichaam herkent of gewend is te maken. Lees meer over de vd Bijl Eggshell methode.
Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.