Dé fysiotherapeuten in Alkmaar en Oudorp

Stuur een mail
receptie@fysiotherapieoudegracht.nl
Openingstijden
ma, wo, do: 08:00 - 20.00 | di, vr: 08:00 - 17.30

Pijn vanuit de rug met uitstraling richting het been?

Pijn die begint in de rug en uitstraalt via de heup-/bilzenuw naar de billen en/of benen is een herkenbaar symptoom van een ischias. De pijn kan variëren van een milde zeurende pijn tot een scherpe, brandende sensatie. Soms gaat ischias gepaard met gevoelloosheid, tintelingen of spierzwakte in het aangedane been. Deze klacht wordt vaak veroorzaakt door een overbelasting van de bilspier, zittende leefstijl, slijtage/veroudering van de wervels, botuitsteeksels of een vernauwing van de wervelkolom die druk uitoefenen op de zenuw (hernia in de lage rug).

Wat kunt u doen bij ischias klachten?

Bij ischias is het belangrijk om zowel de pijn te beheersen als de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dit kan door een combinatie van rust en activiteit, waarbij langdurig zitten en zware fysieke inspanningen zoveel mogelijk worden vermeden. Pijnstillers en ontstekingsremmende medicatie kunnen verlichting bieden. Daarnaast zijn specifieke oefeningen en fysiotherapie essentieel om de flexibiliteit, kracht en houding te verbeteren, wat kan helpen om verdere irritatie van de zenuw te voorkomen.

De rol van fysiotherapie bij ischias klachten

Fysiotherapie speelt een belangrijke, helpende rol bij het behandelen van ischias. Bij Fysiotherapie Oudegracht richten we ons op het verlichten van pijn en het verbeteren van de functie van de wervelkolom en de omliggende spieren. Onze therapeuten starten met een gedetailleerde intake en lichamelijk onderzoek om de oorzaak van uw klachten nauwkeurig vast te stellen. Daarna ontwikkelen we samen met u, afgestemd op uw hulpvraag, een op maat gemaakt behandelplan. Dit behandelplan kan bestaan uit specifieke oefeningen, mobilisatietechnieken en ergonomisch advies. Deze technieken en adviezen worden uitgevoerd en geven om de druk op de zenuw te verminderen en het herstel van alle aangedane weefsels te bevorderen. Ons doel is om samen met u te werken aan uw herstel zodat u uw dagelijkse activiteiten weer zonder pijn kunt voeren en toekomstige klachten weet te voorkomen.

Waarom kiezen voor Fysiotherapie Oudegracht?

Onze praktijk biedt deskundige zorg en persoonlijke aandacht, volledig afgestemd op uw specifieke behoeften.  Ons team bestaat uit therapeuten met verschillende specialisaties. Door een fijn afgestelde samenwerking kunnen we deskundige zorg volledig afgestemd op uw specifieke behoeften. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken en ervaar hoe wij u kunnen ondersteunen bij uw herstel van ischias klachten.

Twee oefeningen om mee te starten

Oefening 1

Een specifieke oefening die vrijwel altijd wordt aangeraden is de Zenuwflos-oefening. Het doel van deze oefening is om de heup- /bilzenuw op te rekken. Voer de oefening op gematigd tempo uit. 

  1. Ga zitten op een stoel of tafel waarbij het been, waaraan u de klachten ervaart, vrij kan bewegen en u niet wordt gehinderd door de grond. Ga goed rechtop zitten.
  2. Buig uw knie zodat de enkel ver onder de stoel komt, en beweeg uw kin naar de borst, hierbij mag u ook wat inzakken in de wervels
  3. Strek uw knie zover dat lukt zonder dat u te veel pijn ervaart (0-5/10 pijnschaal). Tegelijk beweegt u uw kin van de borst en kijkt u omhoog naar het plafond.

Dit herhaalt u 10 keer en mag ook met uw andere been worden uitgevoerd. 

Door de samenwerking van de bewegingen van uw nek en knie wordt de zenuw vanaf de schedel tot de grote teen gerekt.

Oefening 2

De tweede specifieke oefening die de meeste behandelingen niet mag missen is een rek voor de bilspieren. Gemakkelijk uit te voeren zittend op een stoel.

  1. Ga rechtop zitten in een stoel met beide voeten op de grond. 
  2. Breng de enkel van uw pijnlijke been naar de knie van uw niet pijnlijke been. Leg de enkel op de knie.

  3. Houd uw rug goed recht en beweeg naar voren met uw bovenlichaam.

Als u de oefening goed uitvoert, voelt u een lichte rek opkomen in de bil waarvan uw pijnlijke been. Houd deze houding tussen de 5 – 20 seconden vast.

Herhaal dit 3 tot 5 x per dag